Kort voor de vredesbesprekingen woensdag in Wit-Rusland hebben vertegenwoordigers van de Oekraïense regering, Rusland, pro-Russische rebellen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) een principeakkoord over een bestand in Oost-Oekraïne bereikt.

Dat heeft een bron bij de onderhandelingen dinsdag aan het Russische persbureau Itar-Tass gemeld.

Woensdag praten de Oekraïense president Petro Porosjenko, de Russische president Vladimir Poetin, het Franse staatshoofd François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel in de Wit-Russische hoofdstad Minsk over het bloedvergieten in Oekraïne.

In de aanloop naar die top zijn dinsdag de leden van de zogenoemde contactgroep voor Oekraïne in Minsk bijeengekomen. De contactgroep bestaat uit afgezanten van Rusland, Oekraïne en de OVSE. Ook de pro-Russische rebellen schoven aan bij het overleg.

Zware wapens

Volgens Itar-TASS is de contactgroep het inmiddels eens over een bestand en de wijze waarop naleving daarvan moet worden gecontroleerd. Verder zouden de partijen het eens zijn over het weghalen van zware wapens uit de gebieden waar wordt gevochten. Over de status van de door rebellen gecontroleerde regio's en lokale verkiezingen zou nog overleg worden gevoerd.

Woordvoerder Denis Poesjilin van de pro-Russische opstandelingen zei dat het nog te vroeg was om al over een akkoord te spreken. Hij zei dat de partijen een pauze hebben genomen om zich voor te bereiden op vervolgoverleg. Poesjilin liet weten dat hij de Oekraïense delegatie voorstellen heeft gedaan voor "politieke en militaire stappen" die moeten leiden tot een afname van het geweld.

Gesprek Obama

In aanloop naar het gesprek van woensdag heeft de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag gebeld met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Obama heeft er bij Poetin op aangedrongen om woensdag in te stemmen met een vredesakkoord zodat een einde kan worden gemaakt aan de strijd in Oekraïne.

Volgens Obama zullen de kosten voor Moskou verder oplopen als het de pro-Russische rebellen in Oekraïne blijft steunen met geld en wapens.

Video: 'Akkoord bestand Oost-Oekraïne'

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne