Nigeria onderzoekt misstanden in vluchtelingenkampen

De Nigeriaanse regering heeft een onderzoek ingesteld naar misstanden in de vluchtelingenkampen in het noordoosten van het land.

De mensen in de kampen, die op de vlucht zijn geslagen voor terreurbeweging Boko Haram, zouden worden verkracht en er zou sprake zijn van handel in kinderen.

De aantijgingen komen van de International Centre for Investigative Reporting, een in Nigeria gevestigde organisatie. Het rapport van de groep was groot nieuws in diverse Nigeriaanse kranten.

Een verpleegster die met de groep sprak vertelde dat kinderen in de kampen worden verkracht. Andere vluchtelingen worden verkocht als huishoudelijke hulp. 

De misstanden die in het rapport worden beschreven zijn legio. Een moeder vertelt hoe haar kind bij haar wordt weggehaald, een 16-jarig meisje is zwanger na meerdere keren te zijn verkracht en een andere 16-jarige ging aan de slag als werkster bij een van de hulpverleners in het kamp maar werd vervolgens ook verkracht. Alle slachtoffers in het rapport deden anoniem hun verhaal. 

Het panel dat de verhalen over de kampen onderzoekt, brengt over twee weken rapport uit.

Achtergrond: 'Boko Haram aanpakken? Dat moet Nigeria zelf kunnen' | Dossier Boko Haram

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie