Amerika sluit zijn ambassade in Jemen. Dat bevestigen de autoriteiten in Washington D.C. dinsdag volgens persbureau Reuters.

De ambassadeur verlaat woensdag het tot chaos vervallen Arabische land, hebben Jemenitische personeelsleden van de vertegenwoordiging dinsdag te horen gekregen. 

Ook de mariniers die de ambassade beschermen, vertrekken naar alle waarschijnljikheid. Amerikaanse militairen blijven wel antiterreuroperaties uitvoeren in Jemen, meldt persbureau AP.

Washington zal Algerije of Turkije vragen de Amerikaanse belangen in Jemen waar te nemen, zolang de ambassade dicht blijft. 

Houthi's

Vorige maand traden president Abd-Rabbu Mansour Hadi en de regering van premier Khaled Bahah af, nadat Houthi's, leden van een sjiitische minderheidsgroep in Jemen, het presidentieel paleis hadden bestormd. De Houthi's hadden in september al de hoofdstad Sanaa voor een groot deel ingenomen.

De opstandelingen stuurden vorige week het parlement naar huis. Een voorlopige volksvertegenwoordiging moet een raad van vijf leiders kiezen die de orde moet herstellen.

De Nederlandse ambassade in Jemen is nog open, liet een woordvoerder van Buitenlandse Zaken weten. Eind vorige maand hebben landgenoten het advies gekregen Jemen te verlaten. De 25 Nederlanders die nog in het land verblijven, lieten toen weten niet weg te willen. De ambassade houdt nauw contact met ze.

De ambassade in Jemen is de derde Amerikaanse ambassade in het Midden-Oosten en Noord-Afrika die om veiligheidsredenen wordt gesloten. In 2012 ging de vertegenwoordiging in de Syrische hofdstad Damascus dicht. Twee jaar later volgde de ambassade in Libië.

Video: VS sluit ambassade Jemen

Dit moet u weten om de situatie in Jemen te begrijpen