Groepen Iraakse yezidi's nemen wraak op soennieten die volgens hen hebben geheuld met terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

Volgens soennitische inwoners van het Sinjargebergte zijn gewapende yezidi's twee weken geleden vier dorpen binnengevallen. Ze zouden minstens 21 mensen hebben doodgeschoten. Zeventien mensen zijn nog vermist.

''Het was wraak door de yezidi's'', zei een 41-jarige inwoner van een van de getroffen dorpen tegen persbureau Reuters. ''Het is hun doel om de Arabieren uit het gebied verdrijven, zodat alleen nog yezidi's overblijven.''

Het omgekeerde gebeurde vorig jaar toen strijders van IS het gebied waar de yezidi's leven binnentrokken. Honderden leden van de minderheidsgroep werden vermoord, duizenden verdreven, verkracht of tot slaaf gemaakt.

Velen van hen die aan het geweld wisten te ontkomen, vluchtten de berg Sinjar in het noorden van Irak op, waar IS hen omsingelde. Hun benarde toestand was mede aanleiding voor het door de Amerikanen geleide luchtoffensief tegen IS in Syrië en Irak.

Verdeeldheid

De wraakacties van de yezidi's laten zien hoe de opmars van IS tot verdeeldheid heeft geleid tussen bevolkingsgroepen die tientallen jaren vreedzaam hebben samengeleefd. Vroegere vrienden werden daardoor vijanden en dorpen keerden zich tegen elkaar.

De afgelopen week werden de resten van meer dan veertig yezidi's aangetroffen in twee massagraven in het noordwesten van Irak.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS