Obama bevestigt dood Amerikaanse gijzelaar IS

De Amerikaanse president Barack Obama bevestigt dat hulpverleenster Kayla Mueller, die werd gegijzeld door de terreurgroep Islamitische Staat (IS), is overleden.

Eerder meldde IS al dat Mueller vrijdag stierf na een bombardement van de Jordaanse luchtmacht in Syrië.

Volgens IS werd er tijdens het vrijdagmiddaggebed ruim een uur lang gebombardeerd. De 26-jarige vrouw zou zijn vastgehouden in een gebouw van drie verdiepingen dat nu helemaal in puin ligt. 

Obama zegt "diep bedroefd" te zijn over het nieuws van de dood van Mueller. Of zij inderdaad omkwam als gevolg van een bombardement, bevestigt Obama niet in zijn reactie. Hij benadrukt dat de Verenigde Staten "de verantwoordelijken voor haar gevangenschap en dood zullen vinden en terecht zullen stellen".

Familie

De familie van Mueller is op de hoogte gesteld van haar dood. "Met diepe droefenis moeten we mededelen dat we bevestiging hebben ontvangen van de dood van Kayla Mueller", aldus de familie in een verklaring. 

De ouders hadden afgelopen weekend een bericht van IS gekregen waarin werd gemeld dat hun dochter is overleden. De inlichtingendienst stelde de authenticiteit van het bericht vast. Een woordvoerder kon niet zeggen of Mueller daadwerkelijk is omgekomen door Jordaanse luchtaanvallen. 

Hulporganisatie

De vrouw uit Prescott, in de Amerikaanse staat Arizona, werd in 2013 ontvoerd. Ze werkte in Syrië en Turkije voor een hulporganisatie. 

Twee Amerikaanse journalisten, James Foley en Steven Sotloff, en één hulpverlener, Peter Kassig, werden eerder al gedood door IS. Volgens het Witte Huis wordt nog zeker één Amerikaan gegijzeld in het Midden-Oosten. 

Video: Het Witte Huis reageert op dood van Kayla Mueller

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Lees meer over:
Tip de redactie