Jordanië positioneert duizenden militairen bij grens met Irak

Jordanië heeft duizenden militairen bij de grens met Irak gepositioneerd.

Dat meldt NBC dinsdag. 

Twee Jordaanse overheidsfunctionarissen zouden tegen de Amerikaanse omroep hebben gezegd dat de militairen naar de grens zijn gestuurd om te voorkomen dat IS-strijders infiltreren in Jordanië. Ook zou de actie bedoeld zijn als machtsvertoon.

IS gaf begin deze maand een video vrij waarin de gevangengenomen militair Moaz al-Kasasbeh levend wordt verbrand. Als wraakactie executeerde Jordanië enkele radicaal-islamitische gevangenen. Ook voerde Jordanië het aantal luchtaanvallen op doelen van IS op. 

Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten hebben dinsdagochtend weer luchtaanvallen uitgevoerd op doelen van IS. Eerder trok het land zich juist terug uit de internationale coalitie. 

De belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten eiste, nadat piloot Kasasbeh gevangen werd genomen, dat de VS de zoek- en reddingscapaciteiten zou vergroten. De VAE doelde daarmee vooral op het inzetten van de Osprey V22 in het noorden van Irak om eventueel neergestorte gevechtspiloten te redden. Het transporttoestel kan verticaal landen als een helikopter, maar ook horizontaal als een vliegtuig.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie