Oekraïne opent aanval nabij havenstad Marioepol

Oekraïense troepen zijn dinsdag bij de havenstad Marioepol in de aanval gegaan. De aanval wordt uitgevoerd door de Nationale Garde die wordt bijgestaan door het omstreden vrijwilligersregiment Asov.

Dit meldt de Nationale Veiligheidsraad in Kiev. 

Het Azov-bataljon beweert op sociale media dat het zeven dorpen ten noordoosten van Marioepol heeft veroverd op de pro-Russische rebellen. 

Het vrijwilligerskorps zou de opstandelingen verder van de strategisch gelegen havenstad en richting de Russische grens hebben teruggedrongen. Kiev spreekt van de herovering van drie dorpen op de rebellen. 

De separatisten ontkennen de claim van het Azov-bataljon. Woordvoerder Edoeard Basoerin houdt vol dat de strijd in de regio doorgaat en dat er van een aftocht van de opstandelingen geen sprake is. 

Kramatorsk

De Oekraïense president Petro Porosjenko laat weten dat rebellen het hoofdkwartier van de Oekraïense strijdkrachten in het oosten van het land, in de plaats Kramatorsk, met hebben raketten aangevallen. Kramatorsk ligt relatief ver van het front.

Volgens Porosjenko trof een raket het militaire hoofdkwartier en een andere raket een flat met woningen. Volgens de autoriteiten zijn er vijf doden en circa 25 gewonden gevallen. De raketten zouden zijn afgevuurd door pro-Russische rebellen in de buurt van Horlivka, circa 40 kilometer ten zuidoosten van Kramatorsk.

De pro-Russische rebellen zeggen dinsdag geen raketten te hebben afgevuurd op Kramatorsk. Ze zijn in de aanval bij Debaltseve, een stad en verkeersknooppunt ten oosten van Horlivka. Regeringstroepen zijn daar omsingeld.

Russische oefeningen

Russische media melden dat dinsdag ook ruim tweeduizend verkenners van de Russische strijdkrachten met oefeningen begonnen in het zuiden van het land. Op De Krim zijn circa zeshonderd man begonnen met een oefening voor de kustverdediging.

De acties komen een dag voordat opnieuw zal worden gesproken over het bloedvergieten in Oekraïne. Gastheer president Aleksander Loekasjenko organiseert een bijeenkomst voor zijn ambtgenoten Poetin, Porosjenko en François Hollande uit Frankrijk en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De vier hopen een einde te kunnen maken aan de felle strijd in de Oost-Oekraïense regio Donbass tussen leger en milities van Porosjenko en pro-Russische rebellen. Gehoopt wordt dat zij op zijn minst een bestand tot stand weten te brengen dat de strijdende partijen respecteren.

Er zijn duizenden doden gevallen sinds het afzetten van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj op 22 februari vorig jaar.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie