Vrouw uit Hongkong veroordeeld voor mishandeling dienstmeisje

Een vrouw uit Hongkong is dinsdag veroordeeld voor het mishandelen en uitbuiten van haar Indonesische dienstmeisje. De mishandeling leidde vorig jaar tot vele demonstraties voor de rechten van buitenlandse arbeiders. 

De voormalige baas van het dienstmeisje is veroordeeld voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, intimidatie en het niet uitbetalen van loon aan het dienstmeisje. 

De mishandeling leidde vorig jaar tot veel ophef in Indonesië en Hongkong. Duizenden mensen gingen de straat op en scandeerden "we zijn mensen, geen slaven". De ophef richtte zich vooral tot de overheid van Hongkong. Die weigerde in eerste instantie om de zaak in behandeling te nemen. 

Uitbuiting

Volgens velen staat het dienstmeisje symbool voor de uitbuiting van de ruim 300.000 buitenlandse arbeiders in Hongkong. Vele toeschouwers applaudiseerden daarom na de uitspraak. Het dienstmeisje zei blij te zijn dat ze "gerechtigheid heeft gekregen in Hongkong."

Haar voormalige baas uit Hongkong hangt een gevangenisstraf boven het hoofd en moet ruim 2.700 euro aan achterstallig loon betalen aan het dienstmeisje.

Lees meer over:
Tip de redactie