De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim moet definitief vijf jaar de cel in, omdat hij seks heeft gehad met een man.

De Hoge Raad in Maleisië oordeelde dinsdag opnieuw dat hij schuldig is aan ''tegennatuurlijk geslachtsverkeer''.

De 67-jarige Ibrahim moest al twee keer eerder voor de rechter verschijnen omdat hij in 2008 met een mannelijke medewerker seks had. In 2012 werd hij vrijgesproken omdat er geen bewijs was, maar vorig jaar maart draaide een hof van beroep dat terug.

Dat vond dat Ibrahim toch schuldig was aan homoseksueel gedrag, een strafbaar feit in Maleisië. De maximumstraf is twintig jaar cel, maar er worden maar weinig mensen ook daadwerkelijk veroordeeld voor sodomie. Ibrahim werd veroordeeld tot vijf jaar celstraf.

Video: Vijf jaar voor oppositieleider

Politiek proces

Ibrahim ging daar tegen in beroep maar verloor dinsdag de zaak, omdat hij toch schuldig is volgens de hoogste rechter in Maleisië. Volgens Ibrahim is het een politiek proces om zijn succesvolle politieke loopbaan te dwarsbomen.

Los van zijn celstraf mag hij na zijn straf vijf jaar de politiek niet in. Hij kan dan ook niet meedoen aan de landelijke verkiezingen in 2018. Ibrahim is een populaire politicus die door velen wordt gezien als de enige die een schijn van kans maakt tegen de coalitie die al sinds 1957 aan de macht is in Maleisië.