Obama houdt optie tot leveren van wapens aan Oekraïne open

De Amerikaanse president Barack Obama heeft nog niet besloten of de Verenigde Staten (VS) wapens gaan leveren aan Oekraïne. 

"De mogelijkheid om wapens te leveren is een van de opties waar we naar kijken, maar daar heb ik nog geen besluit over genomen", aldus Obama maandag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Volgens Obama moeten alle diplomatieke pogingen eerst worden uitgeput. 

Obama staat onder groeiende druk van het Amerikaanse congres om Kiev te steunen met zogeheten 'defensieve wapens'. Een groep Amerikaanse senatoren stelde vorige week wapenleveranties voor. Merkel is tegen wapenleveranties, omdat ze verwacht dat het bewapenen van het Oekraïense leger een averechts effect zal hebben. 

Volgens Obama is Amerika er niet op uit om Rusland te verzwakken, maar moet Rusland wel de prijs betalen voor het agressieve beleid van president Vladimir Poetin in Oost-Oekraïne. 

Obama en Merkel benadrukten maandag herhaaldelijk dat de VS en Duitsland sterke bondgenoten zijn. Een meningsverschil over de aanpak van Rusland kan de band volgens beide leiders niet beschadigen. De Russische inmenging in het oosten van Oekraïne heeft de eenheid tussen de VS en Europa volgens Obama alleen maar versterkt.

Video: Obama: geen besluit over wapens voor Oekraine

NSA

Obama sprak op de persconferentie ook kort over de Amerikaanse inlichtendienst NSA. Die kan volgens hem verdere hervormingen tegemoetzien. Om wat voor hervormingen het gaat, liet Obama in het midden. 

De VS werd vorig jaar in verlegenheid gebracht toen aan het licht kwam dat de NSA telefoons afluisterde in onder meer Duitsland. Zo zou ook de telefoon van Merkel zijn getapt, volgens documenten die via klokkenluider Edward Snowden naar buiten kwamen. Bewijzen werden er echter niet voor gevonden.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie