'27 migranten dood door onderkoeling in oversteek naar Italië'

Volgens de Italiaanse autoriteiten zijn 27 migranten gestorven aan de gevolgen van onderkoeling toen zij probeerden van Noord-Afrika Italië te bereiken. 

Dat meldt persbureau AP maandag. Twee patrouilleboten van de Italiaanse kustwacht haalden meer dan honderd migranten ter hoogte van Libië van een opblaasbare boot, maar 27 van hen waren toen al gestorven. 

Van vijftien migranten is de toestand ernstig, zei het hoofd van de gezondheidsdienst op het eilandje Lampedusa in de Middellandse Zee maandag. 

''Het is verschrikkelijk'', zei het hoofd volgens de Italiaanse krant La Stampa. ''Onder hen zijn zoveel jongeren. Zij zijn allen nat, zij zijn van kou gestorven.''

Golven

De kustwacht haalde de migranten zondagavond onder zware omstandigheden van boord. Er waren golven van soms acht meter hoog en de temperatuur was maar enkele graden boven nul. De migranten hadden via een satelliettelefoon om hulp gevraagd. 

Sinds het begin van 2014 hebben meer dan 150.000 migranten Italië bereikt op schepen die doorgaans niet zeewaardig zijn.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie