Syrië wil geen hulp van buitenaf in de strijd tegen de extremistische organisatie Islamitische Staat (IS). 

Dat heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem maandag gezegd. Jordanië heeft kortgeleden het aantal luchtaanvallen op IS-strijders opgevoerd.

Al-Moallem zei dat Damascus niet toestaat dat Jordaanse grondtroepen of grondtroepen uit een ander land de Syrische grens oversteken.

Dergelijke acties worden door Syrië beschouwd als een schending van de soevereiniteit. "De Syrisch-Arabische regering is prima in staat om moedig de strijd aan te gaan met Daesh (het Arabische acroniem voor IS, red.) en we hebben geen andere troepen nodig." 

Grondtroepen

Vooralsnog heeft geen enkel land gezegd grondtroepen te willen sturen naar Syrië. Jordanië heeft wel verklaard dat het vergelding wil voor de moord op een piloot, die door IS levend in brand werd gestoken.

Het land maakt tevens deel uit van de internationale coalitie die luchtaanvallen uitvoert op IS-strijders in Syrië en Irak. De Syrische regering noemt de luchtaanvallen illegaal, omdat ze niet worden afgestemd met de Syrische regering. 

Aangeboden

Al-Moallem zei dat Damascus aan Amman heeft aangeboden om de strijd tegen terrorisme met elkaar af te stemmen. Daar zou Jordanië echter niet op hebben gereageerd. De minister beschuldigde Jordanië ervan toe te staan dat 'terroristen' naar Syrië komen. 

Ze zouden vanuit trainingskampen in Jordanië, die door de Verenigde Staten worden gerund, naar Syrië komen. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft eerder gezegd dat zij rebellen die strijden tegen de Syrische regering traint in Jordanië.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS