Nigeria zegt alle kampen Boko Haram in zes weken op te rollen

Volgens de Nigeriaanse veiligheidschef zullen alle kampementen van de terreurgroep Boko Haram in zes weken zijn opgerold.

Dat meldt AFP maandag.

De uitspraken van Sambo Dasuki, de persoonlijk adviseur van president Goodluck Jonathan, zijn opmerkelijk: de presidentsverkiezingen zijn zaterdag uitgesteld van 14 februari naar 28 maart. De kiescommissie zegt geen controle te hebben over de veiligheid in Nigeria. 

Ook de regionale verkiezingen worden uitgesteld. Die stonden gepland voor 28 februari, maar worden verschoven naar 11 april.

Zaterdag kwamen vertegenwoordigers van Nigeria's buurlanden en de Afrikaanse Unie bijeen in Kameroen om te praten over de opmars van Boko Haram. Ze stelden voor een regionale strijdmacht op te richten, met 8.750 troepen uit Nigeria, Tsjaad, Kameroen, Niger en Benin.

De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, heeft in een nieuwe video laten weten niet te vrezen voor de regionale troepenmacht. "Jullie alliantie zal niets uitrichten. Verzamel al je wapens en neem het tegen ons op. We verwelkomen jullie", aldus Shekau. 

Grensgebied

Boko Haram strijdt voor een streng-islamitische staat in het grensgebied van Nigeria, Kameroen, Niger en Tsjaad. De beweging heeft vele duizenden mensen om het leven gebracht.

De belangrijkste presidentskandidaten zijn het zittende staatshoofd, Jonathan, en de voormalige militaire machthebber Muhammadu Buhari. Jonathan is een christen uit het zuiden van Nigeria, Buhari is een moslim uit het noorden.

President Jonathan wordt bekritiseerd omdat hij te lang te weinig zou hebbenb gedaan om de opmars van Boko Haram te stoppen.

Strijders van Boko Haram overvielen in de nacht van zondag op maandag een gevangenis in Niger, meldt Reuters.

Achtergrond'Boko Haram aanpakken? Dat moet Nigeria zelf kunnen' | Dossier Boko Haram

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie