Zeker 1.500 bewapende Russische militairen zouden het afgelopen weekeinde Oekraïne hebben betreden. Dat zegt het Oekraïense leger maandag volgens persbureau AFP.

Naast een troepenmacht zouden ook militaire middelen over de grens zijn getransporteerd. 

"De Russische troepen en het materieel, waaronder Grad-rakketten, zijn op 7 en 8 februari de grens overgestoken", zegt een woordvoerder van het leger tegen journalisten. 

Zondag gingen 170 vrachtwagens de Russisch-Oekraïense grens over richting de regio's Donetsk en Loehansk, aldus de Russische overheid. Volgens Rusland ging het om hulpgoederen.

Volgens het Westen en de regering in Kiev zijn de leveringen van hulpgoederen echter een dekmantel voor het aanvoeren van wapens en munitie voor de rebellen, die de Oost-Oekraïense steden Loehansk en Donetsk in handen hebben. Rusland heeft dat altijd ontkend.

Geen akkoord

Vrijdag waren de Duitse bondskanselier Angela Merkel en president François Hollande van Frankrijk op bezoek bij de Russische president Vladimir Poetin. Er was geen akkoord bereikt nadat er vijf uur lang was gepraat over de situatie in Oekraïne.

Merkel, Hollande, Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko zijn van plan elkaar woensdag weer te ontmoeten in de Wit-Russische hoofdstad Minsk voor nieuwe vredesonderhandelingen.

Vooralsnog legt de EU Rusland geen nieuwe sancties op, meldt de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius. Zijn collega's zouden het erover eens zijn geworden dat een besluit over nieuwe sancties uitgesteld moet worden tot 16 februari. 

Doden

In de afgelopen 24 uur zijn ten minste achttien doden gevallen in Oekraïne, zo laten de lokale autoriteiten weten.

In totaal negen burgers werden gedood bij de gevechten van de afgelopen dag. Zeven van hen lieten het leven bij het strategisch belangrijke verkeersknooppunt Debaltseve. De andere twee burgers sneuvelden in Donetsk. Daar zou bij bombardementen ook een chemische fabriek zijn geraakt. De andere negen doden waren Oekraïense soldaten. Zij stierven volgens legerwoordvoerder Vladislav Selesjnov bij zware gevechten met de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne.

Debaltseve

De separatisten hebben maandagochtend naar eigen zeggen de enige toegangsweg naar Debaltseve veroverd, en daarmee feitelijk het stadje in handen.

De inwoners van Debaltseve zijn intussen vrijwel allemaal vertrokken. De plaats is een belangrijk spoorknooppunt en daardoor tactisch van belang.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne