Het ziet er naar uit dat de vredesonderhandelingen in Minsk weer nieuw leven worden ingeblazen. 

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko zijn van plan elkaar woensdag te ontmoeten in de Wit-Russische hoofdstad.

De vier leiders hebben dat zondag besproken tijdens een telefonisch overleg over de crisis in Oekraïne, aldus een woordvoerder van Merkel.

Tijdens het gesprek hebben ze het ook gehad over eventuele maatregelen waaraan Rusland en Oekraïne zich moeten houden.

''Die worden maandag in Berlijn verder uitgewerkt met als doel woensdag een top te houden in Minsk." Het is de bedoeling dat ook rebellen en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bij de top zijn.

Tweedeling

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ontkent dat er een tweedeling tussen Washington en Europa is over de aanpak van Rusland. Hij deed zijn uitspraken zondag tijdens de veiligheidsconferentie in München, nadat Amerikaanse senatoren scherpe kritiek hadden geuit op Europese landen die tegen wapenlevering aan Oekraïne zijn.

''Laat me iedereen ervan verzekeren dat er geen tweedeling is, er is geen breuk – ik hoor dat mensen proberen die te creëren'', zei Kerry. ''We zijn verenigd, we werken zeer nauw samen, we zijn het allemaal eens dat deze uitdaging niet eindigt met militaire macht. We zijn verenigd in onze diplomatie.''

Tiran

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond vindt dat Poetin zich gedaagt als ''een tiran uit het midden van de twintigste eeuw'' en waarschuwt dat hij ''de prijs zal betalen voor wat hij in Oekraïne doet''.

Tegen het Britse Sky News zei Hammond dat Groot-Brittannië bestudeert of het het Oekraïense leger kan helpen bewapenen. Hij eiste dat Rusland zijn troepen terugtrekt, niet alleen uit het oosten van Oekraïne maar ook van de Krim, dat Poetin vorig jaar maart annexeerde.

''Doe niet net alsof dat een buitensporige eis is'', zei Hammond zondag. ''Deze man heeft troepen over een internationale grens gestuurd en bezet een ander land in de 21e eeuw alsof hij een tiran uit het midden van de 20e eeuw is. Zo gedragen we ons niet. Beschaafde naties gedragen zich niet zo."

Hammond zei dat Rusland deel kan uitmaken van de internationale gemeenschap. ''We willen dat Rusland van dezelfde economische groei en groeiende levensstandaard kan genieten als mensen in de rest van Europa. We zien geen reden om dit soort buitensporig en ouderwets gedrag van het Kremlin te tolereren.''

Staakt-het-vuren

Minsk was eerder al het toneel van vredesonderhandelingen. In september maakten Rusland en Oekraïne daar afspraken over een staakt-het-vuren om te zorgen voor een oplossing voor de oorlog tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische rebellen.

Maar al snel werd dat bestand geschonden door beide partijen. Eind januari zouden Oekraïne en de rebellen sinds lange tijd weer praten in Minsk, maar dat ging vanwege het oplaaien van het geweld in het oosten van Oekraïne niet door.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne