De internationale coalitie is volgens de Koerden begonnen met massale bombardementen op de Iraakse stad Mosul. 

Islamitische Staat (IS) zou inmiddels zijn overgegaan tot ontruiming van de stad, melden Koerdische media op gezag van het Koerdische peshmerga-leger.

Bronnen binnen de veiligheidsdiensten zeiden tegen de Iraakse nieuwssite al-Sumaria dat IS verdreven is uit zeven plaatsen ten noordwesten van Mosul, de tweede stad van Irak die sinds de zomer in handen is van de fundamentalisten.

In de buurt van de stad is opnieuw een massagraf ontdekt, met daarin de resten van 23 mannen, vrouwen en kinderen.

Vermoedelijk zijn de slachtoffers yezidi's en zijn ze door de jihadisten gedood. IS doodde na de inname van de miljoenenstad religieuze minderheden of verkocht hen als slaven.

Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten sturen een squadron van F-16's naar Jordanië, om van daaruit bombardementen uit te voeren op Islamitische Staat in Irak en Syrië, zo heeft een bron binnen het Jordaanse leger gezegd.

Het land hield eerder op met de bombardementen, omdat de meeste helikopters en reddingsteams in Koeweit waren gelegerd, te ver van het front naar de zin van Abu Dhabi. Het Amerikaanse leger heeft de helikopters echter verplaatst naar de Noord-Iraakse stad Erbil, zodat zoekacties naar vermiste piloten voortaan sneller kunnen worden opgestart.

De Verenigde Arabische Emiraten vreesden voor de veiligheid van hun piloten nadat IS eind vorig jaar een Jordaanse piloot wist te grijpen die was neergestort. De piloot is levend verbrand door IS.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) kreeg zaterdag op de veiligheidsconferentie in München van zijn collega van de Emiraten Abdullah Bin Zayed Al-Nahyan te horen dat het land luchtaanvallen op IS blijft uitvoeren. Koenders zei het van belang te vinden dat ook landen uit de regio deel uitmaken van de internationale coalitie tegen IS.

Propaganda van IS: het nieuws melden of doodzwijgen? 

Al-Baghdadi regeert kalifaat op achtergrond

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS