Bij de komende vergadering van de eurogroep op woensdag kan Griekenland rekenen op de steun van Cyprus. Een dag later zal de Cypriotische president Nikos Anastasiades op de EU-top de Griekse opstelling ook steunen. 

Dat heeft de Cypriotische regering zaterdag bekendgemaakt. Nicosia steunt Athene vooral in het standpunt dat Europa meer beleid moet hebben dat op economische groei gericht is. 

Volgens de nieuwe Griekse regering breekt Europa alle economische groei in de knop door harde bezuinigingsdoelstellingen te koppelen aan leningen voor het Zuid-Europese land. Ze willen een nieuwe deal uitonderhandelen, maar de geldschieters houden tot nog toe hun poot stijf. De Griekse schuld bedraagt inmiddels een slordige 320 miljard euro.

Cyprus moest in 2013 net als Griekenland overeind gehouden worden met leningen van de trojka bestaande uit de Europese Unie, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Centrale Bank. Het land kreeg 10 miljard euro steun in ruil voor een grondige hervorming van de economie.

Achtergrond: Griekenland begint aan charmeoffensief: 'We betalen wel, maar...' | Dossier Griekenland