De Amerikaanse militaire inlichtingendiensten verzamelen zoveel mogelijk informatie over de posities van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in de Iraakse stad Mosul. Daarmee wordt een advies uitbracht over mogelijke Amerikaanse hulp bij een grondoffensief.

Dat meldt CNN zaterdag.

Het Iraakse leger wil met een groot offensief Mosul, de op een na grootste stad van het land, heroveren op de militanten. Dat kan op zijn vroegst in april, maar het lijkt erop dat IS de militaire macht in de stad uitbreidt. Als de verdediging verder wordt versterkt, heeft het Iraakse leger mogelijk Amerikaanse hulp nodig bij de aanval.

Het kan zijn dat een klein aantal Amerikaanse militairen meehelpt met de operatie. Die militairen zullen in ieder geval niet worden ingezet in gevechtssituaties. De Verenigde Staten bombarderen veelvuldig rondom de stad Mosul.

Resolutie

Volgens The New York Times werkt de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties aan een resolutie die moet voorkomen dat Islamitische Staat (IS) geld verdient met onder meer handel in olie. Het kopen van olie van IS wordt verboden. Ook wil de raad landen straffen die IS helpen met de productie en smokkel van de olie.

Rusland heeft een eerste versie van de resolutie bij de Veiligheidsraad neergelegd en verwacht dat een definitieve versie komende week wordt aangenomen.

Behalve de maatregelen over olie, voorziet de resolutie ook in een verbod op de aankoop van antiek uit Syrië. In het document worden VN-lidstaten er bovendien aan herinnerd dat het betalen van losgeld voor gevangenen verboden is.

De landen van de Veiligheidsraad zijn redelijk op een lijn voor wat betreft maatregelen tegen IS, zei de Russische diplomaat Vitali Tsjoerkin.

'Ernstig bezorgd'

Het Witte Huis is "ernstig bezorgd" over het bericht van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) dat een Amerikaanse gevangene is omgekomen bij een bombardement van de Jordaanse luchtmacht, maar stelt dat daar geen bewijs voor is geleverd. Dat zei een woordvoerder van de nationale veiligheidsraad van de VS tegen de krant USA Today.

Een Jordaanse functionaris noemt het zelfs onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse is omgekomen. De functionaris zegt dat IS wel vaker misleidende informatie verspreidt. De beweging beweerde eerder dat een gevangen genomen Jordaanse piloot in leven was, terwijl hij een maand daarvoor al was gedood.

IS meldde vrijdag in een Twitterbericht dat de Amerikaanse Kayla Jean Mueller door een bombardement van de Jordaanse luchtmacht in Syrië is omgekomen. De 26-jarige hulpverleenster uit Prescott in Arziona werd in 2013 ontvoerd. Ze werkte in Syrië en Turkije voor een hulporganisatie.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS

Propaganda van IS: het nieuws melden of doodzwijgen?