Europa en de Verenigde Staten moeten eensgezind optrekken in het conflict tussen Oekraïne en Rusland. 

Dat benadrukte zowel EU-president Donald Tusk als de Amerikaanse vicepresident Joe Biden vrijdag voorafgaande aan hun ontmoeting in Brussel.

''De situatie in Oekraïne wordt met de dag slechter'', aldus Tusk. Hij zei dat de EU en de VS schouder aan schouder moeten blijven staan en druk op Rusland moeten blijven uitoefenen. ''We kunnen geen enkele vorm van agressie accepteren, zeker niet de agressie van één staat naar een andere. Wij zullen geen concessies doen aan de onafhankelijkheid, soevereiniteit en integriteit van Oekraïne.''

Biden sprak met name harde woorden over de Russische president Vladimir Poetin. Hij beschuldigde Poetin ervan om vrede te roepen en tegelijkertijd Russische troepen naar Oekraïne te sturen. ''Rusland verergert het conflict.''

Standvastig

''Dit is het moment dat de VS en Europa standvastig moeten zijn. Rusland mag niet worden toegestaan om de kaart van Europa opnieuw te tekenen. Want dat is precies wat ze aan het doen zijn'', zei Biden. Volgens Biden negeert Poetin elk verdrag dat Rusland heeft ondertekend en dat Poetin recent zelf nog heeft getekend.

Biden is kort in Brussel waar hij spreekt met onder meer de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, en de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Een eerder aangekondigd persmoment met Biden en Juncker is afgelast.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Francois Hollande reizen vrijdag naar Moskou voor een gesprek met Poetin. Of zij een doorbraak kunnen forceren in het conflict, is de grote vraag.

Sancties

De Europese Unie wil opnieuw sancties instellen tegen mensen die betrokken zijn bij de strijd in het oosten van Oekraïne. Op de nieuwe lijst, die maandag moet worden goedgekeurd door de ministers van Buitenlandse Zaken, staan negentien namen.

Onder hen zijn volgens een bron vijf Russen, onder wie leden van de Doema en medewerkers van het ministerie van Defensie. 

De nieuwe sancties, waarbij reisverboden worden ingesteld en tegoeden worden bevroren, zijn niet alleen gericht tegen personen, maar ook tegen bedrijven en organisaties in Oost-Oekraïne die niet worden erkend door het westen.

De EU heeft dezelfde soort sancties eerder al ingesteld tegen 132 individuen en 28 zogenoemde 'entiteiten'. 

Video: EU en VS hameren op eenheid Oekraïne

De voor- en nadelen van wapenleveranties aan Oekraïne

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne