Een Britsje jihadist die zijn eigen dood in scène zette om onopgemerkt vanuit Syrië terug te kunnen keren naar Groot-Brittannië heeft vrijdag twaalf jaar gevangenisstraf opgelegd gekregen.

De 27-jarige Imran Khawaja bekende schuld aan vier terreuraanklachten die hij in Syrië heeft begaan, toen hij zich had aangesloten bij de militante groepering Rayat al-Tawheed.

Hij kreeg de celstraf en vijf jaar voorwaardelijk, omdat hij heeft deelgenomen aan trainingen van de groepering. Daarnaast is hij veroordeeld voor onder meer wapentraining en bezit van spullen die zijn bedoeld voor aanslagen.

De zeven tot elf jaar gevangenisstraf die hij daarvoor kreeg opgelegd, mag hij echter gelijktijdig uitzitten.

Luchtdoelgeschut

Khawaja is op video-opnames uit Syrië te zien met de afgehakte hoofden van Syrische militairen. Er zijn ook opnames van de man met een volautomatisch wapen en terwijl hij op luchtdoelgeschut staat.

De jihadist besloot in juni vorig jaar naar huis te gaan en zette berichten over zijn eigen overlijden op Twitter en Instagram.

Wervende video

Daarin verkondigde hij dat hij ''een paar nachten geleden was gesneuveld tijdens de strijd'', in de hoop de autoriteiten zo af te leiden. De politie stond hem in Dover echter op te wachten.

Hoewel de rechter zei dat hij er niet zeker van was dat de man echt heeft gevochten in Syrië, deed hij zeker ''gewillig en enthousiast'' mee aan de wervende video's.

''U heeft deelgenomen in de productie van films die waren bedoeld om de zaak van Islamitische Staat te promoten en die Britse moslims opriepen met u ten strijde te trekken'', citeert The Independent.