In Niger is het vrijdag tot gevechten gekomen tussen militairen en strijders van terreurgroep Boko Haram. 

Dat meldt AFP op basis van verklaringen van ooggetuigen. De gevechten zouden plaatsvinden in het dorp Bosso, bij het Tsjaadmeer.

Er waren vrijdag gevechten tussen de militanten en soldaten uit Niger en Tsjaad, die zijn gestationeerd in de stad Bosso, dicht bij het drielandenpunt Niger-Nigeria-Tsjaad.

De staatstelevisie van Niger meldt dat bij die gevechten 109 strijders van Boko Haram zijn gedood. Aan Nigerese zijde kwamen vier militairen om. De extremistische groep lijkt zijn gebied in West-Afrika uit te breiden. Hij was al actief in Nigeria en Kameroen.

Niger maakte donderdag bekend troepen naar Nigeria te sturen als onderdeel van een regionale strijdmacht tegen Boko Haram.

Tsjaad

Ook Tsjaad bevecht Boko Haram bij de grens met Nigeria. Volgens het leger van Tsjaad werden deze week meer dan tweehonderd Boko Haram-strijders gedood bij gevechten in de grensplaats Gamboru. De VN-Veiligheidsraad riep buurlanden van Nigeria donderdag op om de militaire samenwerking op te schalen in de strijd tegen Boko Haram. 

Boko Haram is sinds 2009 bezig aan een opmars in het noorden en oosten van Nigeria. Het Nigeriaanse leger lijkt geen grip te krijgen op de terreur. De harde kern van Boko Haram telt zo'n vier- tot zesduizend strijders, meldden functionarissen van de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Achtergrond: 'Boko Haram aanpakken? Dat moet Nigeria zelf kunnen' | Dossier Boko Haram