De kritiek op de Australische premier Tony Abbott vanuit zijn eigen liberale partij groeit. Fractieleden willen in een stemronde bepalen of Abbott als premier mag aanblijven.

Dat meldt AP.

Abbott wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor tegenvallende verkiezingsresultaten in de staten Queensland en Victoria. Daarnaast kwam het de premier op veel kritiek te staan toen hij de Britse prins Philip, echtgenoot van koningin Elizabeth, vorige maand een ridderlijke onderscheiding gaf.

Een partijgenoot van Abbott riep parlementsleden op op 10 februari te stemmen over Abbotts positie en stelde de premier en zijn plaatsvervanger Julie Bishop, ook minister van Buitenlandse Zaken, voor hun posities beschikbaar te stellen.

Mocht de stemming tegen Abbott doorgaan en het parlement besluiten hem weg te stemmen, dan is hij de derde Australische premier op rij die voortijdig aftreedt.

Abbott riep zijn partijgenoten vrijdag op de stemming niet te laten doorgaan. Volgens de premier is hij in 2013 door de kiezer benoemd en mag het parlement dat niet zomaar ongedaan maken.