Frankrijk ondersteunt Afrikaanse landen die tegen terreurbeweging Boko Haram strijden in logistieke zin en met wapens.

Dat heeft president François Hollande donderdag gezegd. Of Frankrijk ook direct betrokken is bij de gevechten liet Hollande in het midden. 

Boko Haram komt uit en is vooral actief in Nigeria, maar Nigeria's buren hebben ook steeds meer last van de beweging. Nigeria werkt samen met buurlanden Tsjaad en Kameroen om de terreurbeweging het hoofd te bieden. Frankrijk helpt hierbij, maar Hollande benadrukte dat andere landen ook een steentje moeten bijdragen. 

"Frankrijk kan niet alle conflicten in de wereld oplossen. Onderneem actie", klonk Hollandes boodschap richting de internationale gemeenschap. 

Het Franse leger is actief in Mali, waar het tegen islamitische extremisten strijdt. In de Centraal-Afrikaanse Republiek proberen Franse militairen sektarisch geweld in te dammen. Ook maakt Frankrijk deel uit van de internationale coalitie die al maanden luchtaanvallen uitvoert in Irak op terreurbeweging Islamitische Staat. 

Verbrand

Ondertussen hebben strijders van Boko Haram in een Kameroense grensplaats 91 burgers doodgeschoten of verbrand. Vijfhonderd mensen raakten gewond. Dat heeft de regering van Kameroen donderdag gezegd. 

Het stadje Fotokol werd woensdag en donderdag door zo'n achthonderd islamitische extremisten aangevallen. Kerken, moskeeën en dorpen zijn platgebrand. Jongeren die weigerden zich bij hun strijd tegen het leger aan te sluiten werden afgeslacht", zegt minister van informatie Tchiroma Bakari.

De strijders zouden Kameroen via de Nigeriaanse grensplaats Gamboru binnen zijn gekomen. Zij werden daar eerder deze week verdreven door een opmars van Tsjadische en Nigeriaanse troepen.

Achtergrond: 'Boko Haram aanpakken? Dat moet Nigeria zelf kunnen' | Dossier Boko Haram