Jordaanse gevechtsvliegtuigen hebben donderdag aanvallen uitgevoerd op de terreurgroep Islamitische Staat (IS) en zijn op de terugweg over de plaats gevlogen waar de door IS verbrande luchtmachtpiloot Muath al-Kasasbeh woonde. 

Dat meldt de staatsomroep in Amman.

In Jordanië is met grote verontwaardiging gereageerd op de wrede moord op de 26-jarige vlieger. Die stortte 24 december bij Raqqa in Syrië neer tijdens aanvallen op IS. Hij is volgens de autoriteiten in Amman op 3 januari in Raqqa levend verbrand.

IS verspreidde 3 februari beelden van de moord op de piloot die met benzine overgoten in een kooi de dood vond. De terreurgroep vertoonde de beelden ook op een groot beeldscherm in Raqqa, de Noord-Syrische stad die het hoofdkwartier van IS.

Koning Abdullah

De Jordaanse koning Abdullah voert niet zelf aanvallen uit op de terreurbeweging IS. Dit hebben Jordaanse regeringsfunctionarissen donderdag in Amman beklemtoond volgens nieuwszender al-Arabiya.

Het wemelt van de geruchten in de regio dat de koning zo kwaad is over het levend verbranden van een piloot van zijn luchtmacht dat hij persoonlijk aan aanvallen wil meedoen of die rechtstreeks gaat leiden.

Abdullah is geen koninklijke figuur die alleen een mooi uniform heeft, maar een getrainde militair, een ex-commando en ex-bevelhebber die bovendien kan vliegen.

Nabestaanden

De koning heeft donderdag de rouwende nabestaanden bezocht van de piloot Muath al-Kasasbeh die IS begin dit jaar levend verbrandde in het Syrische Raqqa. Abdullah is daarvoor naar het plaatsje Ayy gegaan, ruim honderd kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Amman.

Woensdag verklaarde Abdullah ''een meedogenloze oorlog'' tegen IS te voeren. ''We zullen hen treffen op hun eigen terrein'', zei de vorst woensdag volgens de staatsomroep.

Geen bluf

De woede en oorlogstaal van de 53-jarige vorst hoeft geen bluf te zijn en zou de terreurgroep zorgen moeten baren. Jordanië grenst aan Syrië en het noordoosten van het land is circa 250 kilometer verwijderd van 'de hoofdstad' van IS, Raqqa. 

In tegenstelling tot de strijders van IS zijn de ruim 110.000 Jordaanse militairen in actieve dienst en de 65.000 reservisten goed getraind en gedisciplineerd. Het land heeft volgens GlobalFirepower.com bijna zesduizend tanks en pantservoertuigen en bijna honderd gevechtsvliegtuigen en -helikopters.

Deskundigen die de Jordan Times heeft geraadpleegd, schatten dat een grote aanval over land op korte termijn niet waarschijnlijk is, maar ''speciale operaties'' over land wel.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS