Paus Franciscus heeft de bisschoppen donderdag opgedragen samen te werken met de commissie tegen seksueel misbruik.

De paus stelde die commissie, waarvan de leden vrijdag voor het eerst bijeenkomen, vorig jaar maart in. Zij moet met voorstellen komen om kinderen en "kwetsbare volwassenen" tegen misbruik te beschermen. Een van de leden is de Ierse Marie Collins, die zelf slachtoffer van misbruik door een geestelijke is geweest.

In zijn brief aan de bisschoppen en de leiders van religieuze ordes en congregaties herinnert Franciscus aan de ontmoeting die hij in juli met slachtoffers van misbruik door priesters heeft gehad.

Hij was diep getroffen door ''de diepte van hun lijden en de kracht van hun geloof''. Het sterkte hem in zijn overtuiging dat al het mogelijke moet worden gedaan om de kerk te bevrijden van de ''plaag van het seksueel misbruik''.

Ouders moeten weten dat de kerk er alles aan doet om hun kinderen te beschermen en dat de kerk "een veilig huis" is, schrijft de paus. Het bestrijden van het misbruik moet boven alles gaan, ook boven het verlangen om een schandaal te voorkomen. Want, zo staat in de brief, ''onder de ambtsdragers in de kerk is absoluut geen plaats voor diegenen die minderjarigen misbruiken''.