De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel gaan donderdag naar Kiev voor overleg met de Oekraïense autoriteiten. 

Vrijdag zijn ze in Moskou voor besprekingen met de Russische leiders. Dat hebben Hollande en de regering in Berlijn donderdag bekendgemaakt.

"We zullen een nieuwe oplossing voor het conflict voorstellen, gebaseerd op de territoriale integriteit van Oekraïne", aldus Hollande. "We zullen dat voorstel vandaag met president Porosjenko bespreken en vrijdag in Moskou met de Russische president."

De laatste weken is de strijd in het oosten van Oekraïne opgelaaid. Onderhandelingen over een staakt-het-vuren leverden het afgelopen weekeinde niets op.

Video: Hollande en Merkel naar Kiev

Kremlin

De woordvoerder van het Kremlin bevestigt dat Merkel en Hollande vrijdag in Moskou zijn. Er zal worden gesproken over concrete stappen om de spanningen in het oosten van Oekraïne te verminderen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, die op bezoek is in Letland, had donderdag al aangekondigd dat vanuit de Europese Unie een nieuw initiatief voor het oosten van Oekraïne zou komen. Hij geeft nog geen details.

Hulp

De Verenigde Staten trekken 16,4 miljoen dollar (14,4 miljoen euro) extra uit voor hulp aan de burgers in het oosten van Oekraïne. Dat zal minister John Kerry van Buitenlandse Zaken donderdag volgens Amerikaanse functionarissen aan de Oekraïense autoriteiten laten weten.

Kerry kwam donderdag in Kiev aan voor overleg met president Petro Porosjenko en andere leden van de Oekraïense regering. Hij zal volgens een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington de hulp van de VS aanbieden bij de pogingen van Kiev om een nieuw staakt-het-vuren in het oosten van het land te bereiken.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne