Het dodental van het vliegtuigongeluk in Taiwan is opgelopen tot 31. Er wordt nog gezocht naar twaalf vermisten.

Dat melden de autoriteiten in Taiwan donderdag. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt.

Zeker vijftien mensen konden worden gered uit het toestel van TransAsia Airways. Het vliegtuig stortte kort na vertrek van de luchthaven van de hoofdstad Taipei neer in een rivier. In de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd) werd de romp van het vliegtuig uit het water getakeld.

Burgemeester Ko Wen-je van de Taiwanese hoofdstad Taipei prees donderdag de piloot van het toestel, omdat hij met een zeer snelle reactie zou hebben voorkomen dat het vliegtuig tegen gebouwen vloog. "Hij probeerde al wat hij kon", aldus de burgemeester.

De piloot en de copiloot zijn beiden omgekomen. Ook een broer van een van de overlevenden roemde de piloot. "Ik was zelf een piloot en ik weet heel goed welke reactie onmiddellijk noodzakelijk is in zo'n soort situatie", zei Chris Lin.

Luchtvaartdeskundigen vinden deze lof voorbarig. Het is volgens hen te vroeg om te zeggen dat de piloot bewust de hoge gebouwen in de buurt van de rivier heeft ontweken. Dat moet volgens hen uit het onderzoek naar het ongeluk blijken.