Het aantal gevallen van ebola is opnieuw gestegen, terwijl sinds dit jaar juist een daling te zien was in het aantal besmettingen. 

Dat meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

In de week tot 1 februari werden 124 mensen ziek, waarvan tachtig in Sierra Leone. In Guinee waren er 39 nieuwe gevallen en in Liberia slechts vijf. Toch waren ook dat stijgingen ten opzichte van de week ervoor. 

Volgens de WHO is de stijging een ''significante horde'' die genomen moet worden in de strijd tegen de epidemie. Bovendien, zo waarschuwt de organisatie, is de ziekte in met name Guinee nog erg wijdverspreid.

Keerpunt

De WHO sprak vorige week nog van een "keerpunt" in de epidemie, omdat het aantal ziektegevallen in de drie zwaarst getroffen landen terugliep.

In Liberia, Sierra Leone en Guinee leek de ziekte sinds eind december op zijn retour te zijn. Scholen gingen eind januari weer open en noodklinieken die met internationale hulp werden opgezet, stonden voor een groot deel leeg. 

De ebola-epidemie woedt ruim een jaar in West-Afrika. In januari waren er wereldwijd zo'n 20.000 mensen met de ziekte besmet. Ruim 8.700 mensen zijn aan ebola overleden.

Internationaal kwamen hulpacties op gang om het virus terug te dringen en onderzoek naar een vaccin te stimuleren. In Nederland werd zo'n 10 miljoen euro opgehaald via Giro555.

Ebola is op retour, maar juich niet te vroeg

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola