Justitie in de Duitse plaats Potsdam heeft een klacht in behandeling genomen tegen Zwarte Piet. Het optreden van de folkloristische figuur staat volgens een oud-raadslid gelijk aan belediging en volksophitsing.

Dat meldt de lokale krant Potsdamer Neueste Nachrichten woensdag.

Zwarte Piet is in de ogen van Andres Menzel discriminerend en racistisch. Menzel deed in december aangifte tegen zwart geschminkte Nederlanders die toen door de straten van de Duitse stad wandelden. Agenten weigerden echter een officiële aangifte op te nemen. Menzel probeerde het via andere kanalen, maar hij kreeg steeds nul op het rekest.

Naar nu blijkt heeft het Openbaar Ministerie de zaak toch opgepakt. Uit vooronderzoek moet eerst blijken of er überhaupt redelijke verdenking van belediging en volksophitsing kan bestaan, als verklede zwart geschminkte Nederlanders door Potsdam wandelen, schrijft de krant. De stad heeft historische banden met Nederland en kent zelfs een Hollandse wijk.

Om er dit jaar zeker van te zijn dat Zwarte Piet niet naar Potsdam komt, heeft Menzel een verzoekschrift naar het deelstaatsparlement gestuurd. Daarin eist hij dat er actie wordt ondernomen tegen de burgemeester van Potsdam ''zodat in 2015 mensonwaardige praktijken als blackfacing en onderdanig slavengedrag niet worden herhaald.'' De uitslag van dat verzoek is nog niet bekend.