De ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten komen donderdag bijeen voor overleg over de militaire dreiging vanuit Moskou. De NAVO wil beter in staat zijn om de militaire dreigingen het hoofd te bieden of daar op te reageren.

Dat hebben NAVO-diplomaten woensdag gezegd. Daarnaast wordt overlegd over een zogeheten flitsmacht, die snel moet kunnen ingrijpen als dat nodig is. 

Adam Thomson, de Britse permanente vertegenwoordiger bij de NAVO, voorspelde woensdag een "bemoedigend niveau van toewijding aan het bondgenootschap", die duidelijk maakt dat de NAVO "zijn militaire positie versterkt in het bijzonder als antwoord op de problemen die het gedrag van Rusland veroorzaken".

Naar verwachting wordt onder meer gesproken over de uitbreiding van de bestaande flitsmacht van de NAVO. De troepenmacht moet groter worden, beter toegerust zijn en sneller inzetbaar zijn. Op dit moment zijn veertigduizend militairen inzetbaar.

Daarnaast hoopt de NAVO donderdag op toezeggingen van sommige Europese NAVO-lidstaten om te dienen als basis voor de nieuwe en snelle onderdelen van de flitsmacht. Zo zouden vijfduizend militairen straks vanaf de grond moeten opereren. 

Commandocentra

Ook willen de lidstaten groen licht voor een voorstel om kleine commandocentra van de NAVO in te richten in de drie Baltische staten en in Polen, Roemenië en Bulgarije. De bedoeling is dat daarmee de afstemming en de planning wordt verbeterd. Het commandocentrum in Polen moet daarnaast worden uitgebreid.

Douglas Lute, de Amerikaanse NAVO-ambassadeur, verwacht dat de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel donderdag formeel bekendmaakt dat de Verenigde Staten militairen willen vrijmaken voor de zes nieuwe commandocentra. Ook gaan Amerikaanse militairen naar verwachting naar het hoofdkwartier in Polen.

De VS levert naar verwachting geen militairen voor de flitsmacht, maar gaat zich wel richten op zaken als vervoer, inlichtingen, surveillance en verkenning. 

Hervormingen

Donderdag wordt ook gesproken over het hervormen van de NAVO zodat het bondgenootschap slagvaardiger kan optreden richting Rusland en tegen de dreiging van moslimextremisme in Afrika en het Midden-Oosten. 

De bijeenkomst van de ministers is de eerste sinds de Amerikaanse president Barack Obama en andere regeringsleiders van de NAVO-lidstaten in september overeenkwamen dat hervormingen bij de NAVO noodzakelijk zijn. 

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne