Het passagiersvliegtuig dat woensdag is neergestort in Taiwan, kampte vermoedelijk met motorproblemen. Het dodental is inmiddels opgelopen tot meer dan dertig.

Dat meldt Reuters.

De laatste woorden van de piloot waren: "Mayday Mayday engine flameout", wat het uitvallen van de motor betekent. Dit kan komen doordat de brandstoftoevoer hapert of doordat de brandstof niet volledig verbrandt.

De officiële oorzaak van het ongeluk is nog niet vastgesteld. Wel zijn de zwarte dozen van het toestel inmiddels gevonden, melden lokale media. 

Het toestel stortte woensdag kort na vertrek van de luchthaven Songshan van de hoofdstad Taipei in een rivier. In de nacht van woensdag op donderdag (lokale tijd) werd de romp van het vliegtuig uit het water getakeld.

Vermisten

Naar twaalf vermisten wordt nog gezocht, melden de autoriteiten volgens het Taiwanese persbureau CNA. Vijftien mensen konden worden gered uit het halfgezonken toestel, aldus internationale media. Gevreesd wordt dat het dodental nog oploopt.

Volgens het gemeentebestuur van Taipeh, de hoofdstad van Taiwan, konden 28 mensen worden gered. Zij zijn overgebracht naar het ziekenhuis.

Video: Dodental vliegtuigongeluk Taiwan loopt op

Het toestel raakte kort na het opstijgen een brug, waarna het in de Keelung-rivier stortte. In het vliegtuig zaten 53 passagiers, onder wie veel Chinese toeristen, en vijf bemanningsleden.

TransAsia had het vliegtuig nog geen jaar in gebruik. Het is niet de eerste keer dat een toestel van TransAsia in de probleem raakt. Vorig jaar vielen bij een crash in Taiwan 48 doden.