Een Nederlandse consultant die voor de Nederlandse regering in de Gazastrook werkt, is dinsdag acht uur lang door onbekende gemaskerde mannen in de Gazastrook vastgehouden. 

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag berichtgeving daarover van het Palestijnse persbureau Maan bevestigd.

Mohammad al-Mughayyir, een 31-jarige consultant met de Nederlandse nationaliteit, werd dinsdagmiddag door gemaskerde mannen gekidnapt in Gaza-Stad. Hij werkt voor de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordiging in de Palestijnse stad Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Details

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kon nog geen details geven over de achtergronden van de ontvoering.

Een familielid van al-Mughayyir sprak met het Franse persbureau AFP. ''Mohammed werd rond 08.00 uur 's morgens ontvoerd uit zijn huis in Gaza-stad. Ze sloegen hem in de boeien en brachten hem naar een onbekende locatie waar hij acht uur lang werd ondervraagd over zichzelf en zijn werk voor Nederland.”

Volgens Mughayyir zelf is hij ''ontvoerd en geslagen'', verder wilde hij niets zeggen. Hij is na zijn vrijlating in het Al-Shifa ziekenhuis in Gaza-Stad aan wonden op zijn benen verpleegd, aldus een ziekenhuismedewerker. Woensdagochtend werd hij uit het ziekenhuis ontslagen.

Hamas

De Hamasbeweging die het voor het zeggen heeft op de Gazastrook bemoeit zich met de zaak. ''Veiligheidstroepen hebben een onderzoek ingesteld om uit te zoeken wie achter deze aanval zit'', maakte de beweging woensdag bekend.

Naast Hamas is ook de militante Islamitische Jihad-beweging actief in de Gazastrook. In januari werd bij een demonstratie tegen de publicatie van de Mohammed-cartoons in het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo openlijk gezwaaid met vlaggen van terreurbeweging Islamitische Staat.