Jordanië gaat een grotere rol vervullen in de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). Het besluit volgt op de brute executie van de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh. 

Een woordvoerder van de Jordaanse regering maakte het besluit woensdag bekend. Dinsdag publiceerde IS een video waarin al-Kasasbeh levend wordt verbrand. 

Ook de koning van Jordanië liet zich volgens de staatsomroep uit over de video van IS. Koning Abdullah sprak van ''een meedogenloze oorlog'' tegen de terreurbeweging.

''We voeren deze oorlog om ons geloof, onze waarden en menselijke beginselen te verdedigen. De oorlog zal meedogenloos zijn en we zullen hen treffen op hun eigen terrein'', zei de vorst op televisie.

Video: Jordanië voert de strijd tegen IS op

Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten heeft zich juist voorlopig teruggetrokken uit de internationale coalitie tegen IS, meldt The New York TimesDe VAE schortte de luchtaanvallen in december al op nadat Kasasbeh door IS gevangen werd genomen. 

De belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten eist dat de VS de zoek- en reddingscapaciteiten vergroot. De VAE doelt daarmee vooral op het inzetten van de Osprey V22 in het noorden van Irak om eventueel neergestorte gevechtspiloten te redden. Het transporttoestel kan verticaal landen als een helikopter, maar ook horizontaal als een vliegtuig. 

De landen die de terreurgroep bestoken met bommen in Syrië zijn de Verenigde Staten, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Bahrein. De landen Australië, België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en de VS werken samen boven Irak.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS