Zeker vijf mensen zijn woensdag omgekomen, toen een ziekenhuis in de Oost-Oekraïense stad Donetsk door een granaat werd getroffen.

Eén was in het gebouw, de andere vier waren toevallige passanten, liet de burgerbescherming van de stad weten. Russische media hadden vier doden gemeld op basis van informatie van rebellen. De granaat ontplofte rond het middaguur plaatselijke tijd.

Donetsk, een stad met ongeveer een miljoen inwoners, ligt in het gebied waar de afgelopen tijd de strijd tussen de pro-Russische separatisten en het Oekraïense regeringsleger is opgelaaid.

De afgelopen 24 uur kwamen twee Oekraïense militairen om het leven en raakten er achttien gewond, aldus het leger woensdag. Volgens het leger beschoten separatisten ongeveer tachtig keer stellingen van het leger en dorpen.

Video: Granaat treft ziekenhuis Donetsk

Staakt-het-vuren

EU-buitenlandchef Federica Mogherini stelde zich woensdag achter een oproep van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). Die heeft gepleit voor een onmiddellijk staakt-het-vuren in het gebied rond de strategisch gelegen stad Debaltseve.

Daar wordt al dagen hevig gevochten tussen de separatisten en het Oekraïense regeringsleger. Het staakt-het-vuren zou ten minste drie dagen moeten duren. ''Burgers moeten het conflictgebied veilig kunnen verlaten'', stelde Mogherini in een verklaring.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne