Minder dan de helft van het geld dat vorig jaar is toegezegd om ebola in West-Afrika te bestrijden, heeft de zwaarst getroffen landen bereikt. 

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) van de Verenigde Naties.

Bijna 1,1 miljard dollar (zo'n 960 miljoen euro) aan beloofde donaties was eind 2014 ontvangen. Dat is fors minder dan de toegezegde 2,9 miljard dollar. Uit OCHA-cijfers blijkt dat Nederland zo'n 90 procent van het toegezegde geld overmaakte. Het zou gaan om ongeveer 60 miljoen dollar.

''De vertragingen kunnen hebben bijgedragen aan de verspreiding van het virus'', concludeerde hoofdonderzoeker Karen Grepin. Daardoor zou het bestrijden van de epidemie mogelijk nog duurder zijn geworden.

Internationale instanties

Ook de internationale instanties die betrokken waren bij het bestrijden van ebola krijgen een tik op de vingers. Zij zouden tekort zijn geschoten bij de raming van het bedrag dat nodig was om het virus te bestrijden.

Zo werd in de eerste instantie gevraagd om 71 miljoen dollar. Een paar maanden later werd al verzocht om 1,5 miljard dollar aan financiële steun. Door de epidemie zijn tot dusver ongeveer 8.800 mensen gestorven.

Ebola is op retour, maar juich niet te vroeg

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola