België is volgens een anonieme dreigbrief die naar de redactie van de Belgische krant Het Laatste Nieuws (HLN) is verstuurd, het volgende slachtoffer van aanslagen van Islamitische Staat (IS).

Dat meldt de krant HLN woensdag.

De brief is in het Frans opgestuurd naar de redactie van de krant. In de brief staat dat IS toe wil slaan met autobommen op westerse feestdagen. De politie heeft de brief in beslag genomen. Justitie in België neemt de dreiging serieus.

Volgens experts zit er een "zeker IS-logica" in de brief.  Het gedachtegoed van IS zou terug te vinden zijn in de brief. Of het ook daadwerkelijk van IS komt moet nog blijken.

Autobommen

In de brief, gericht aan de burgemeester van Antwerpen en koning Filip, staat: "Wat in Frankrijk is gebeurd, zal ook in België gebeuren. ­Vergeet niet wat we gezegd hebben in onze video. En we zullen niet enkel in grote steden toeslaan. Onze bomauto's en explosieven hebben we al opgeslagen in België." 

"Vanuit België zal IS Europa veroveren", staat in de brief. "Want jullie voeren een proces tegen Sharia4Belgium en houden meerdere van onze broeders gevangen."

België maakt deelt uit van de internationale coalitie tegen IS. De landen die de terreurgroep bestoken met bommen in Syrië zijn de Verenigde Staten, Jordanië, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Bahrein. 

De landen Australië, België, Canada, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en de VS werken samen boven Irak.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS