Jordanië heeft woensdagochtend twee terreurverdachten geëxecuteerd als reactie op de moord van de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh door Islamitische Staat (IS).

Dat meldt een woordvoerder volgens het Jordaanse persbureau Petra.

Jordanië kondigde na de moord op de piloot aan zes terreurverdachten op korte termijn te executeren. Dat gebeurde nadat IS dinsdag een video publiceerde waarop te zien is hoe de Jordaanse straaljagerpiloot al-Kasasbeh levend wordt verbrand. 

Onder de twee geëxecuteerde verdachten is de Iraakse terroriste Sajida al-Rishawi. De Iraakse terroriste zat sinds 2005 vast, nadat haar zelfmoordactie met een bomvest in een hotel in Amman was mislukt. De andere ter dood gebrachte gevangene zou lid zijn geweest van terreurgroep al-Qaeda.

Jordanië probeerde eerder nog al-Rishawi te ruilen tegen de piloot.

Afschuw

Internationaal is er met afschuw gereageerd op de ''barbaarse'' moord. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie noemt het een nieuwe ''afgrijselijke bevestiging van de extreme gruwelpraktijken'' waartoe IS in staat is.

Op internet circuleren foto's die afkomstig zouden zijn uit de video. Daarop is te zien hoe de F16-piloot in een kooi wordt gezet, in brand wordt gestoken en uiteindelijk volledig in brand staat.

Al-Kasasbeh werd in december gevangen genomen door IS, toen zijn straaljager neerstortte bij de Syrische stad Raqqa. Hij vloog boven de hoofdstad van het IS-kalifaat om daar bommen te werpen.

Ook dee Japanse premier Shinzo Abe sprak van een ''schandelijke'' executie. IS onthoofdde onlangs nog twee Japanse gijzelaars.

Video: Jordanië executeert terroristen

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS