Bestuurders van de Franse centrumrechtse oppositiepartij UMP (Unie voor een Volksbeweging) hebben dinsdag besloten de kiezers in het oostelijke departement Doubs te vragen zondag blanco of niet te stemmen.

Ze willen geen voorkeur uitspreken voor een van de twee partijen die wedijveren in de tweede stemronde voor een zetel in het Franse parlement: het tegen de EU gekeerde en nationalistische Front National (FN) en de Parti Socialiste van president François Hollande.

De tussentijdse verkiezing in een kiesdistrict in Doubs is erg pijnlijk voor de UMP geworden. In de eerste ronde werd de UMP derde en is dus uitgeschakeld voor de beslissende ronde van zondag.

Maar de vraag of de partij zich nu achter de regerende sociaaldemocraten of de radicale nationalisten van het front moet scharen, verdeelt de UMP diep.

Partijleider en ex-president Nicolas Sarkozy zei dinsdag dat het FN een halt toegeroepen moet worden, maar de kiezers mogen zelf hun keuze maken. Van de UMP-bestuurders die dinsdag de knoop moesten doorhakken, stemden er echter slechts negentien voor de aanpak van Sarkozy en 22 stemden voor het advies geen stem uit te brengen, meldt de krant Le Parisien.