Rusland ligt dwars bij het opzetten van een website waarop landen en onderzoeksinstellingen informatie kunnen delen over voor de luchtvaart gevaarlijke conflictgebieden.

Moskou wil een beslissing daarover pas in 2016 voorleggen aan de algemene vergadering van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie ICAO. Als reden voor het uitstel noemt de Russische delegatie juridische risico's.

De ICAO heeft op aandrang van onder meer Nederland voorgesteld een centrale website te testen waarop waarschuwingen over conflictgebieden kunnen worden geplaatst.

Het voorstel is ingegeven door het neerschieten van vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, van wie 196 Nederlanders.

Conferentie

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) pleitte maandag op de ingelaste veiligheidsconferentie van de VN-luchtvaartorganisatie ICAO in het Canadese Montreal nog vurig voor een dergelijke site.

''Nederland is ongeduldig. De herinneringen aan vlucht MH17 zijn nog vers. De noodzaak om nu in actie te komen is overduidelijk'', zei ze.

In het nieuwe systeem moet alle informatie over gesloten luchtruimen en risicogebieden om overheen te vliegen bij elkaar gebracht worden op een door de ICAO beheerde website. Landen, inlichtingendiensten en luchtvaartmaatschappijen delen daar hun kennis en informatie.

''Niet langer verspreid over verschillende bronnen, maar bij elkaar gebracht en toegankelijk voor alle landen. Een eerste stap, maar een heel belangrijke'', aldus Mansveld.

Inzet

Een woordvoerster van de staatssecretaris liet weten nog niet te kunnen reageren op de Russische opstelling. De bijeenkomst in Montreal loopt nog. ''Maar het is duidelijk wat onze inzet is.''

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp