De terreurbeweging Islamitische Staat (IS) claimt dat in een nieuwe video te zien is dat de Jordaanse piloot Moaz al-Kasasbeh levend wordt verbrand. 

Dat meldt AFP.

Op de Jordaanse staatstelevisie wordt de dood van de piloot bevestigd. De Jordaanse regering zegt dat al-Kasasbeh al op 3 januari is gedood. Het leger van Jordanië laat in een verklaring weten dat de dood van de piloot zal worden gewroken.

Op Twitter circuleren foto's die afkomstig zouden zijn uit de video. Daarop is een persoon in een oranje overall te zien in een kooi. Een spoor van brandende vloeistof leidt naar de kooi. Op andere beelden staat het lichaam van de persoon geheel in brand. 

Video: 'IS verbrandt Jordaanse piloot levend'

Reactie

Als reactie op de dood van de piloot kondigt Jordanië aan dat zes terreurverdachten die vastzitten, binnen enkele uren worden geëxecuteerd. Dat hebben bronnen binnen de Jordaanse overheid dinsdag aan Sky News Arabia laten weten. Volgens AFP zullen de executies pas woensdag plaatsvinden.

Onder anderen terroriste Sajida al-Rishawi zal worden gedood. Jordanië onderhandelde juist met IS over een gevangenenruil, waarbij zij vrij zou komen. In ruil zou IS al-Kasasbeh moeten vrijlaten.

De Jordaanse regering stelde in principe bereid te zijn de eis van IS in te willigen, als de piloot zou worden vrijgelaten. IS zou dan eerst moeten aantonen dat Kasasbeh nog in leven was. 

De Jordaanse koning Abdullad heeft zijn reis naar de Verenigde Staten ingekort en zal binnen enkele uren terugkeren in Jordanië.

Barbaarsheid

Een woordoverder van het Witte Huis laat weten dat er wordt onderzocht of de video authentiek is. De president van Amerika, Barack Obama, laat weten dat als de video echt is, het wederom een teken is van de barbaarsheid van IS. Dat meldt CNN.

David Cameron, de premier van Groot-Brittannië, zegt dat de verschrikkelijke moord de wil van de coalitie om IS te verslaan sterker maakt.  

De executie is scherp veroordeeld door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De raad sprak in een verklaring over een "gruwelijke en laffe daad''.

"De leden van de Veiligheidsraad benadrukken nogmaals dat IS moet worden verslagen. De intolerantie, het geweld en de haat dat het uitdraagt, moet een halt worden toegeroepen'', aldus de verklaring, die door de Nederlandse VN-vertegenwoordiger Karel van Oosterom werd gedeeld op Twitter.

De Japanse premier Shinzo Abe sprak woensdag over een "schandelijke" executie. De onthoofding van Goto heeft in Japan geleid tot een discussie over de rol van het land in de strijd tegen het terrorisme. De beul die de journalist ombracht, noemde de Japanse steun voor de strijd tegen IS de reden voor de executie.

Abe zei woensdag echter vastberaden te zijn niet toe te geven aan terrorisme. Japan doet niet met gevechtstoestellen mee aan de strijd tegen IS, maar trok eerder wel omgerekend 172 miljoen euro uit voor niet-militaire steun aan landen die strijden tegen de terreurgroep.

Beloning

Aan het einde van de video looft IS een beloning van honderd gouden dinars uit aan mensen voor het doden van piloten die deelnemen aan het bombarderen van de Islamitische Staat.

Kasasbeh werd gevangen genomen door IS toen zijn straaljager neerstortte bij de Syrische stad Raqqa. Hij vloog boven de stad om daar bommen te werpen. Jordanië maakt deel uit van een internationale coalitie die IS bombardeert.

Zaterdag verscheen al een video van IS waarin het onthoofde lichaam van de Japanse journalist Kenji Goto te zien is. 

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS