Het ziet er naar uit dat Al-Jazeera-journalist Mohamed Fahmy vrijkomt. De Egyptische autoriteiten hebben daar wel een voorwaarde aan verbonden: hij moet zijn Egyptische paspoort inleveren en raakt zijn staatsburgerschap kwijt.

Dat heeft zijn vriendin maandag (plaatselijke tijd) tegen de Canadese pers gezegd.

Fahmy woonde in Canada, hij heeft tot nog toe een dubbele nationaliteit. Volgens zijn partner was het een moeilijk besluit, aangezien hij "een trotse Egyptenaar is uit een familie van militairen". Toch ging hij akkoord.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken John Baird bevestigde tegenover omroep CBC dat Fahmy op zeer korte termijn zal worden vrijgelaten.

Moslimbroederschap

Fahmy werd eind 2013 opgepakt omdat hij een platform zou hebben geboden aan de verboden Moslimbroederschap. Dat is een misdaad in Egypte sinds het land na een kort islamistisch bestuur weer wordt gerund door militairen, met oud-generaal Abdel Fattah al-Sisi als staatshoofd. De rechter legde hem zeven jaar cel op.

In de zaak werden ook andere journalisten veroordeeld, onder wie de Nederlandse journaliste Rena Netjes. Zij kreeg tien jaar cel, maar toen had ze het land al verlaten.

Peter Greste

Afgelopen weekend kwam de Australiër Peter Greste, een collega van Fahmy bij Al-Jazeera, al vrij.

Een andere journalist van de nieuwszender, Egyptenaar Baher Mohamed, zit nog altijd vast. Hij heeft wel recht op een nieuw proces, bepaalde het Hof van Cassatie onlangs. Hij moet het echter stellen zonder de diplomatieke inspanningen van een buitenlandse regering.