Journaliste Frédrike Geerdink is het jongste slachtoffer van de Turkse oorlog tegen de journalistiek. Haar vervolging is helaas niet verrassend, schrijft professor Howard Eissenstat maandag.

De vervolging van journalisten is bepaald geen zeldzaam fenomeen, er gaat zelden een week voorbij dat er geen journalist in Turkije wordt vervolgd.

Zorgwekkend is wel dat buitenlandse journalisten steeds vaker worden getroffen. Dat is een teken dat de Turkse overheid ,"zich steeds minder aantrekt van westerse kritiek'', aldus de hoogleraar geschiedenis van het Midden-Oosten.

Eissenstat is landendeskundige voor Turkije bij de Amerikaanse afdeling van mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Hij wijt de toename van het aantal zaken tegen journalisten aan politisering van de rechtspraak en een serie wetten waarmee het makkelijker is om mensen aan te pakken die zich kritisch zouden uitlaten over de staat.

De politiek en dan met name de AK partij van president Tayyip Recep Erdogan laat de mogelijkheid de wetgeving te veranderen keer op keer aan zich voorbijgaan.