Een Russische krant die kritisch schrijft over president Vladimir Poetin, is een van de genomineerden voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Ook klokkenluider Edward Snowden, paus Franciscus en een priester die Afrikaanse vluchtelingen helpt, zijn genomineerd.

Duizenden mensen mochten voor 1 februari nominaties voor de gerenommeerde prijs indienen, onder wie alle parlementariërs ter wereld.

Het Noorse Nobelinstituut publiceert geen namen, maar Noorse deskundigen hebben lijsten met kanshebbers samengesteld.

De paus is genomineerd omdat hij sociale gelijkheid en zorg voor het milieu bepleit.

Snowden zou in aanmerking komen omdat hij met de gelekte documenten van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA heeft aangetoond dat burgers in de gaten worden gehouden zonder democratische controle.

Mussie Zerai

Volgens het hoofd van het Vredesonderzoeksinstituut in Oslo, Kristian Berg Harpviken, maakt Mussie Zerai een goede kans. De Eritrese priester heeft in Italië duizenden vluchtelingen geholpen die de gevaarlijke oversteek vanuit Afrika hebben gemaakt.

Een Nobelprijs voor de Russische krant Novaya Gazeta zou een statement zijn over de vrijheid van de pers, actueel na de bloedige aanslag op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

De kans dat Charlie Hebdo zelf wint is volgens Harpviken minimaal, omdat de tekeningen van het tijdschrift uitermate gevoelig liggen in de islamitische wereld.

Ook de naam van de Japanner Nihon Hidankyo wordt genoemd. Hij vertegenwoordigt slachtoffers van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

Sinds 1975 heeft elke tien jaar een organisatie gewonnen die zich inzet tegen verspreiding van kernwapens, als herdenking van de atoombommen op Japan in 1945. Volgens kenners is de kans daarop dit keer niet groot.