De Nederlandse journaliste Frederike Geerdink wordt door de aanklager in de Turkse stad Diyarbakir vervolgd voor "het maken van propaganda voor een terroristische organisatie". 

Dat meldt het Turkse persbureau DHA maandag. Geerdink hangt een celstraf van één tot vijf jaar boven het hoofd.

Geerdink moet op 8 april voor het eerst voor de rechter verschijnen, zo liet zij maandagavond weten.

De journaliste werd op 6 januari dit jaar opgepakt door de Turkse politie en meegenomen voor verhoor. De arrestatie vond plaats op de dag dat minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, voor overleg in Ankara was. De bewindsman kaartte de zaak onmiddellijk aan bij de Turkse regering en diplomaten en liet zijn ongenoegen blijken. 

''Ik heb persoonlijk bij de autoriteiten aangedrongen op aandacht voor haar zaak. Dat Geerdink weer op vrije voeten is, is goed nieuws, maar de persvrijheid in Turkije zal een belangrijk aandachtspunt blijven voor Nederland en de Europese Unie. Intimidatie van journalisten is onacceptabel'', zegt Koenders in Ankara.

Geerdink, onder andere werkzaam voor Het Parool en The Independent, is woonachtig in Diyarbakir en specialiseert zich in de Koerdische kwestie. Afgelopen week bezocht ze Kobani.

Zelf wist ze maandag nog van niks: ''Ik ga morgen met mijn advocaat naar de rechtbank om de documenten in te zien."

Actie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van berichten over Geerdink. De Nederlandse ambassade in Ankara staat in contact met haar en volgt de zaak, aldus het departement.

Oppositiepartijen als CDA, SP en D66 pleiten voor actie van Koenders. Hij zou zich volgens de partijen moeten inzetten voor de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink, die in Turkije vervolgd wordt en vijf jaar gevangenisstraf kan krijgen. 

''De minister moet ophouden zijn kop in het zand te steken in dit dossier. Hij moet zo snel mogelijk de Turken om opheldering vragen'', zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops. Voor hem toont de vervolging van Geerdink aan dat het ''heel slecht gesteld is'' met de vrijheid van meningsuiting en mensenrechten in Turkije.

Rechtsbijstand

Harry van Bommel van de SP wil dat Koenders zorgt voor goede rechtsbijstand en erop toeziet dat Geerdink een eerlijk proces krijgt. Geerdink wordt vervolgd voor ''het maken van propaganda voor een terroristische organisatie''.

Volgens Van Bommel maakt de Turkse wetgeving je al schuldig als je maar schrijft over de Koerdische PKK of mensen van de PVV ontmoet. Turkije glijdt op deze manier af naar een autoritaire staat, aldus Van Bommel.

D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zegt in een reactie dat als Geerdink vervolgd wordt voor propaganda voor een terreurorganisatie, dat ''opnieuw een verontrustende illustratie is van de verslechterende persvrijheid in Turkije''.

Volgens VVD-Kamerlid Han ten Broeke is op dit moment nog onduidelijk of Geerdink al een aanklacht heeft ontvangen of die nog moet inzien met haar advocaat.

"Dat wil ik wel weten voordat ik dit wederom beschouw als een voorbeeld van de snel verslechterende situatie van de persvrijheid in Turkije. In de tussentijd ga ik er vanuit dat mevrouw Geerdink alle consulaire en rechtsbijstand van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontvangt.''

NVJ

Thomas Bruning, de algemeen secretaris van journalistenvakbond NVJ, noemt de strafvervolging van Geerdink 'absurd'. "Ze is een professionele journaliste die gewoon haar werk doet."

''Er kan geen sprake zijn van propaganda'', aldus Bruning. De NVJ vindt het ook belangrijk dat Geerdink nu ''de best mogelijke juridische bijstand'' krijgt en zal zich daar samen met de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) en de Turkse journalistenvakbond voor inzetten.

'Geerdink jongste slachtoffer van Turkse oorlog tegen journalisten'