Slechts enkele minuten nadat de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan maandag een bijeenkomst in een stadion had verlaten, is een autobom ontploft.

Volgens ooggetuigen explodeerde de auto op zo'n tweehonderd meter van het stadion, waardoor zeker één omstander om het leven kwam en zeven mensen gewond raakten.

Nigeria gaat over twee weken naar de stembus voor presidents- en parlementsverkiezingen. Jonathan woonde in het stadion van Gombe een partijbijeenkomst bij.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist, maar vermoedelijk zit de terreurbeweging Boko Haram erachter.

Die beweging heeft de stad al verschillende keren getroffen, zondag nog met een bomaanslag bij een moskee. Daardoor kwamen vijf mensen om het leven.

Geweld

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft de deelnemers aan de presidentsverkiezingen maandag gewaarschuwd dat zij niet moeten oproepen tot geweld. ''Uit ervaring blijkt dat een verkiezingsstrijd, als die ontspoort, tot geweld kan leiden en zelfs tot massale misdaden'', verklaart het hof.

In 2011 kwamen ongeveer achthonderd mensen om het leven bij rellen in het overwegend islamitische noorden, nadat de islamitische presidentskandidaat Muhammadu Buharivan van Jonathan had verloren.

Jonathan is een christen uit het zuiden van het land. Bij de komende verkiezingen nemen de twee het weer tegen elkaar op.

Achtergrond: 'Boko Haram aanpakken? Dat moet Nigeria zelf kunnen'