Een Nederlands team heeft maandag een kleine hoeveelheid stoffelijke resten van de slachtoffers van vlucht MH17 geborgen nabij de rampplek.

Dat meldt het ministerie van Defensie maandag. 

Een klein team van Defensie en politie bezocht maandag het dorp Grabovo, vlakbij de rampplek in het oosten van Oekraïne. 

Het ministerie meldt dat het team samen met de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) en lokale hulpdiensten de resten heeft geborgen. 

Ook haalden zij persoonlijke bezittingen van de inzittenden van Malaysia Airlines en enkele wrakstukken van het toestel op, die de afgelopen periode door de bewoners zijn gevonden.

Veiligheidssituatie

Het Nederlandse team heeft goede contacten met de burgemeester van het plaatsje. Het team sprak maandag met hem over de veiligheidssituatie. 

Als de situatie het toelaat, gaat het team dinsdag naar andere dorpen in de omgeving van de rampplek. Ook onder leiding van de OVSE en lokale hulpdiensten.

Video: Nederlands team bergt opnieuw resten MH17

Eindhoven

Naar verwachting zullen de stoffelijke resten zaterdag aankomen op Vliegbasis Eindhoven. Hierbij wordt hetzelfde ceremonieel in acht genomen als eerder.

Bij de ramp in juli vorig jaar zijn alle 298 inzittenden overleden. Daarvan zijn drie personen, allemaal Nederlanders, nog altijd niet geïdentificeerd. 

Dossier MH17 | Chronologie van de vliegramp