Bestuursleden die de anti-islamitische groepering Pegida de rug toekeerden, hebben maandag een nieuwe beweging opgericht: Directe Democratie voor Europa. 

Woordvoerder Kathrin Oertel maakte maandag tijdens een persconferentie in Dresden bekend dat de invoering van directe democratie op alle niveaus in Duitsland het voornaamste doel is. Het gaat om een ''conservatieve club burgers die rechts van het CDU opereert''.

Volgens Oertel is Directe Democratie voor Europa niet bedoeld als concurrent van de Patriottische Europeanen Tegen Islamisering van het Avondland (Pegida). Daarom wordt er volgens haar ook niet op maandag maar op zondag gedemonstreerd.

Voor komende zondag staat een eerste betoging op de agenda. Oertel stapte vorige week samen met vier andere bestuurders van Pegida op. Zij hebben zich ook aangesloten bij de nieuwe beweging.

De demonstratie van Pegida in Dresden voor deze maandag is afgelast. Het wachten is op de verkiezing van een nieuwe leider. Komende maandag is er vooralsnog wel een Pegidamars gepland.