Na amper vier maanden regeren rommelt het flink in de Belgische regering. Met name de Vlaamse christendemocraten (CD&V) en de Vlaams-nationalisten van de N-VA kibbelen erop los.

Premier Charles Michel, een Franstalige liberaal, zou het gekissebis tussen de Vlaamse partijen zat zijn.

Afgelopen weekeinde kreeg het CD&V de wind van voren nadat de partij in een interne mail leden had opgeroepen te klagen over het aantal militairen op straat, terwijl de partij in de regering had ingestemd met de inzet van de troepen. Achterbaks, was dan ook het commentaar van N-VA-kopman Bart De Wever. De Vlaamse liberalen noemden het ''een vuile politieke oorlog''.

Het is het zoveelste incident waaruit blijkt dat de regeringspartijen over elkaar heen buitelen. Vlaamse media vragen zich maandag dan ook openlijk af hoe lang deze regering dit nog kan volhouden.

Kamikaze-regering

In oktober trad een centrumrechtse regering aan onder leiding van de Franstalige liberalen (MR), samen met de Vlaamse liberalen (Open VLD), de N-VA en het CD&V. De nieuwe ploeg kreeg al snel de bijnaam kamikaze-regering omdat er maar één Franstalige partij aan deelneemt. Maar maanden later blijken juist de Vlaamse partijen elkaar de tent uit te vechten.

Volgens experts is het geruzie met name te wijten aan de veranderde status van het CD&V. Jarenlang was dát de partij die alles bepaalde, maar nu moet het zijn meerdere erkennen in de N-VA. Naar verluidt zou de premier zowel het CD&V als de N-VA gesommeerd hebben dat het nu afgelopen moet zijn met al het gekibbel.

Ondertussen hebben N-VA en CD&V de strijdbijl over het jongste akkefietje begraven.