Dominique Strauss-Kahn, voormalig hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), staat maandag voor de rechter in de Franse stad Lille. 

'DSK' wordt ervan verdacht op seksfeesten seks te hebben gehad met prostituees. Hij zou zakelijke vrienden hebben ingeschakeld om de vrouwen voor de feesten te faciliteren. De prostituees zouden soms zelfs zijn ingevlogen van Europa naar de VS.

Strauss-Kahn claimt niets te hebben georganiseerd. Hij wist naar eigen zeggen bovendien niet dat de vrouwen prostituees waren.

Aanklagers stellen echter dat DSK "de koning van het feest" was en dat de feesten werden georganiseerd op basis van de agenda van de voormalig topman. 

Bij de zitting in Lille zijn maandag volgens AFP zeker driehonderd journalisten aanwezig. 

Video: Prostitutiezaak tegen Strauss-Kahn begonnen

Mediacircus

De advocaat van vier jonge vrouwen, vermeende slachtoffers van het prostitutienetwerk, wilde dat de zaak achter gesloten deuren zou worden behandeld. Hij vreest dat het anders een mediacircus wordt en een beproeving voor zijn cliënten, aldus het nieuwsmagazine Paris Match

De rechtbank bepaalde echter dat het geen besloten zaak wordt. Getuigen kunnen zich altijd onthouden van commentaar, was het argument. Sommige beklaagden willen de zaak in ieder geval openbaar houden, omdat ''alle schokkende details'' toch al op straat liggen.

Strauss-Kahn werd in mei 2011 in de Verenigde Staten gearresteerd nadat een kamermeisje van een hotel hem had beschuldigd van aanranding.

Door de arrestatie kwam ook het onderzoek naar de seksfeesten in Lille in een stroomversnelling. De Fransman gold voor de affaire als een van de grootste kanshebbers om president van Frankrijk te worden.