Oud-premier Silvio Berlusconi mag eerder met zijn taakstraf bij een verpleegtehuis in Milaan stoppen dan oorspronkelijk de bedoeling was. 

Een rechter in Milaan bepaalde maandag dat zijn taakstraf met 45 dagen wordt ingekort. Berlusconi verschijnt daarom begin maart voor het laatst in het verpleeghuis, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

De rechter overwoog dat Berlusconi zich in het verpleeghuis altijd correct heeft gedragen en dat hij een goede relatie heeft opgebouwd met de sociale diensten en de politie.

Berlusconi had vorige maand om verlichting van zijn taakstraf gevraagd.

70-plussers

De oud-premier werd in augustus 2013 wegens belastingontduiking met zijn bedrijf Mediaset definitief tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld.

In Italië is het echter ongebruikelijk dat 70-plussers gevangen worden gezet. Daarom kreeg hij een taakstaf. Berlusconi was de eerste Italiaanse oud-premier die zo'n straf heeft gekregen.

Toen de oud-premier op 9 mei met zijn taakstraf begon, stonden honderden journalisten, fotografen en cameramensen uit binnen- en buitenland hem op te wachten. Maar hij wilde niets over zijn bezigheden bij mensen met de ziekte van Alzheimer vertellen.

Zingen

De directeur van het huis had bepaald dat hij tijdens zijn werk niet mocht zingen. Berlusconi werkte in zijn jeugd als zanger op cruiseschepen.

Ook mocht hij de bewoners geen moppen vertellen en mocht hij geen politieke campagne voeren. Een reclasseringsambtenaar ziet erop toe dat hij zich aan die voorwaarden houdt.